startsida |  om föreningen |  juridik |  utbildningar |  konferens |  parkeringsnytt |  kontakta oss 

 

Den 21 – 24 april 2015 är det dags för den

5:e Nordiska Parkeringskonferensen:

PARKING INNOVATIONS

 

REGISTRERINGEN ÄR ÖPPEN OCH ”EARLY BIRD”-PRIS GÄLLER

FÖR BOKAT OCH BETALT SENAST 2015-01-09!

 

I mitten av december har följande 35 företag anmält sig för utställningsplats(er):

 

         

                                                      Home   

 

 

Uppdatering av vårens program! (2014-12-16)

Dagarna i Stockholm kommer att vara årets mötesplats för alla oss som har behov av att förkovra sig inom vårt specialområde: PARKERING.

 

Där kan du lyssna till intressanta föreläsningar från flera länder; Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Storbritannien, USA och naturligtvis flera från Sverige. Då har du också möjligheten att delta i diskussioner, träffa ditt gamla nätverk och skapa nya!

 

Den 21 april är CALE sponsor av Svepark Cup i golf på Bro Bålsta, samma eftermiddag hålls det årsmöte i Svepark. På kvällen träffas vi som vanligt för en lite enklare tillställning på Waterfront.

 

22-23 april pågår själva konferensen och utställningen. Här nedanför kan du läsa lite om programinnehållet.

 

På kvällen den 22 april träffas vi på Waterfront för middag med underhållning. Den 23 blir det middag på Teaterskeppet som tar oss ut på en tur på Stockholms vatten!

 

Den 24 april erbjuder vi studiebesök på intressanta parkeringsanläggningar i Stockholm eller ett besök på Stockholm Arlanda Airport och deras parkeringsavdelning.

 

I mitten av december var 38 utställningsplatser bokade och vi tror att vi kommer att fylla de övriga 5 platserna också. Vi har mötts av ett mycket stort intresse från våra samarbetspartners och andra utställare för nästa års Nordiska Parkeringskonferens.


Lite kort om innehållet:


Sverige

 

Ett nytt system för betalning i parkeringshusen: Dukaten Parkering

Matts Skeppstedt och Fredrik Grahn

 

Dukaten Parkering inför ett nytt system för betalning i parkeringshusen. Kunderna erbjuds att koppla ett eller flera fordon till sitt betalkort och betalningen sköts därefter automatiskt. Inga biljetter, inga promenader fram och tillbaka till betalautomater, ingen oro för att parkeringstiden går ut.

Dukaten Parkering har länge jobbat för att förenkla parkering för sina kunder. Gratisappen Parkering Linköping har redan tidigare underlättat att hitta lediga p-platser i närheten, nu lanseras ett nytt enkelt system för betalning.

Allt kunderna behöver göra är att registrera sin bil på Dukatens webbplats och koppla bilens registreringsnummer till sitt betalkort. Beloppet dras automatiskt från kortet och kunden får ett kvitto via e-post. Inga fler promenader fram och tillbaka till betalstationen.

 

Matts Skeppstedt är affärsutvecklare på Dukaten Parkering 

 

Fredrik Grahn Försäljning och affärsutveckling Knowit Digital Communication Linköping AB

 

USA

Utmaningar på parkeringsproblemen

Casey Jones

Bristen på parkeringsplatser, för mycket parkering eller felplacerad parkering framställs ofta som ett samhällsproblem. För en bransch som inte precis har ansetts vara speciellt kund- eller samhällsvänlig, är delar av kritiken välförtjänt. Men en revolution är på gång och den rätta inställningen till parkering är nu en nyckel till att få samhällen att fungera. Tekniska lösningar från andra branscher har kommit in i parkeringsvärlden och kunder, fastighetsägare, företag och samhället gynnas. Men den verkliga förändringen har skett genom en ny attityd och nya förhållningssätt och fördelarna sprids såväl till kunder som till fastighetsägare genom kritiska frågor kring kundservice, tillgänglighet och miljöpåverkan. I sin presentation kommer Casey Jones att diskutera de förändringar som sker inom parkeringssektorn och hur dessa positivt påverkar samhället och den ekonomiska utvecklingen.

Deltagarna kommer att:

·         lära sig mer om förändringen som pågår inom parkeringssektorn och hur det påverkar samhället och den ekonomiska utvecklingen

·         höra om ny teknik som förbättrar kundservice och effektivitet

·         höra om framtiden för parkering och hur detta kommer att bidra till att förvandla både stora och små städer

Casey Jones är Vice President för SP + Corporation där han arbetar med att lösa utmaningar inom parkering och transporter på universitet och inom kommuner.

Jones har tidigare varit styrelseordförande för International Parking Institute, IPI och är styrelseledamot för Green Parking Council.

Han har en magisterexamen i offentlig förvaltning och en akademisk examen i hållbarhet och är även certifierad administratör inom offentlig parkering.

 

 

Nederländerna

Rätt parkering på rätt plats: Amsterdams mobilitetsfond

Pelle Envall och Marjolein de Lange

Amsterdam är på flera sätt en världsledande stad vad gäller lösningar för invånarnas mobilitet. Denna presentation ger en introduktion till en av de i Sverige mindre kända policies, Amsterdams mobilitetsfond, som underbygger stadens väl erkända framgångar i hög andel cykelresor och hållbar urban mobilitet. Ett nyckelområde för mobilitetsfonden är management av gatumarksparkering i staden, en värdefull resurs som tar i anspråk betydande arealer av tätortsmark. Pelle Envall, Trafikutredningsbyrån och Marjolein de Lange, ML Advies ger insikt i hur Amsterdams mobilitetsfond är uppbyggd och fungerar:

– fondens syfte och dess införande

– hur fonden används för att lösa parkeringsproblem och förbättra offentliga rum/stadsmiljön

– riktlinjer för boendeparkering på gatumark vid bostadsbyggande

– sannolika effekter på resmönster och bilanvändning

Pelle Envall är VD på Trafikutredningsbyrån, ett konsultföretag specialiserat på trafikplanering och stadsutveckling i Stockholm. Envall är doktor i trafikplanering, disputerad vid Institute for Transport Studies, University of Leeds i Storbritannien. Han har stor erfarenhet av arbete med parkeringsutredningar och flexibla parkeringstal för bostadsbyggande och har bl.a. lett Parkering i storstad, Trafikverkets största forskningssatsning inom parkeringsområdet.

Marjolein de Lange leder ML Advies. ML Advies är ett litet konsultföretag som fungerar som rådgivare inom gatu- och vägdesign, vägsäkerhet och trafikstrategi i Amsterdam, Nederländerna och ibland utomlands.

   

 

Finland

P - Hämppi – utsedd till bästa parkeringen i Europa 2013

Tami Koivuniemi

P-Hämppi parkering - som ligger i Tammerfors, Finland - belönades av European Parking Association

(EPA) som bästa nya parkering 2013. Ett av de viktigaste argumenten för att vinna tävlingen var det

sätt som P-Hämppi medverkar till utvecklingen av stadsplanering och hållbar stadsutveckling.

P-Hämppi är en underjordisk parkeringsanläggning i stadens centrum, precis nedanför Tammerfors huvudgata och centralstationen. P-Hämppi ståtar med flera kundservicerelaterade och tekniska innovationer för parkering. Ett exempel på tjänster som utvecklats för att förbättra kundupplevelsen av parkering är Finnparks ”SPOT Your Car”, en vägledning för bilisterna. "SPOT Your Car" som till- delades pris för det bästa digitala vägvisningssystemet i Europa - guidar bilisterna från parkeringen till omgivande attraktioner i staden och slutligen tillbaka till sina bilar. P-Hämppi är den första etappen av Parkisto (P-arkiv på svenska), en helhetslösning för parkering i Tammerfors. Nästa fas, med arbetsnamnet P - Kunkku, planeras att byggas på andra sidan av centrum som delas i två delar av Tammerkoski forsen. För Finnpark är parkering inte bara en verksamhet som sker på måfå –

det är en välskött och integrerad länk i kedjan av stadens tjänster.

 

Tami Koivuniemi började sin karriär med programvaruutveckling och arbetsskyddsfrågor. Därifrån

var övergången till tekniska projekt och programrelaterade uppgifter lätt. Sedan dess har Tami arbetat med fokus på kundrelationer, olika programvaruprojekt och informationsrelaterade uppgifter. Att skapa kundvärde med mjukvarubaserade lösningar är hans kärnkompetens. Tami vet sin väg runt siffror och nyckeltal. Tami har arbetat inom parkeringsbranschen i mer än 15 år och är för närvarande Chief Operating Officer för Finnpark. Tami är även styrelseledamot i EPA.

 

 

 

Finland

Ali Lattunen

 

Datainsamling av parkeringsbeläggning under vinterförhållanden

"Parkeringsbranschen är en informationscentrerad verksamma som baseras tungt på realtidsdata. En av de viktigaste typerna av realtidsdata är beläggningsdata, som används av många olika system för operativt beslutsfattande, vägvisning och parkeringsövervakning. Det finns flera metoder för att beräkna aktuell beläggning för gatuparkering och på tomtmarksparkering (utomhus) Vinterförhållanden – särskilt nordisk vinter- ställer särskilda krav på beräkningsmetoder. Därför är det viktigt att leta efter metoder som kan klara av vintervädret: minusgrader, snövallar och is på gatorna. Lösningen kan vara en sammansättning av icke-invasiva metoder: kameraövervakning och väderberoende betalningshändelser i realtid. Realtidsdatainsamling från gatuparkering, datahantering, beskrivning och publicering kommer att behandlas i den här presentationen."

 

Ali Lattunen är teknisk specialist på Finnpark Ltd, Finland. Han utexaminerades från Jyväskylä universitet, Finland 1995 med magisterexamen i matematik och datavetenskap. Han tillbringade 16 år på VTT Technical Research Centre of Finland där han forskade och ledde projekt relaterade till system och applikationer för vägtrafik, mobilitet och särskilt parkering. Han började på Finnpark 2011 och arbetar för närvarande med forskning och utveckling inom kundtjänst, datahantering, informationssystem och parkeringshänvisning, samt med att leda stora parkeringsprojekt.

 

 

Norge

"När det är kö till din laddstation - erfarenheter från världens mest elbilstäta stad Oslo"

Markus Hökfelt, Chef för Charge & Drive, Norden

Norge har flest elbilar i världen räknat per invånare med en prognos på 50.000 rena elbilar i april 2015. Det är inte ovanligt att det är kö eller fullbelagda snabbladdare på våra bästa platser på kvällar och helger. Marknaden har gått från tidiga, teknikkunniga, användare till vanliga "Ola Nordmann". Detta kräver i sin tur att det finns tjänster som gör det attraktivt för både för slutanvändare och för den som investerar i laddstolpar. I nuläget ökar gapet mellan elbilar och laddstationer och just bristen på laddstationer ses i skrivande stund som Norges största hinder för fler elbilar. Jag kommer att prata om vår utveckling och våra lärdomar av att driva Nordens ledande nätverk och IT-system för laddstationer, Charge & Drive, och hur vi arbetar med att mäta, datainsamling och kunders feedback för att hela tiden utvecklas men också om utmaningarna med att hitta nya och hållbara affärsmodeller.

Om talaren: Jag vill ha ett så roligt och stimulerande jobb som möjligt. Därför arbetar jag med innovation för att skapa nya affärer och det har jag gjort sedan 2006. Det har resulterat i flera paketerade produkter som visar på den förändring som vårt energisystem står inför, tex automatiska elmätare, visualisering av energi, solpaneler och nu laddning av elbilar. Med systemet Charge & Drive driver vi inte bara våra egna utan företrädelsevis andras laddstolpar som en tjänst. Jag Twittrar som @MarkusHokfelt, har läst Technology Management i Lund och kör en plug-in hybrid som jag inte behövt tanka på bensin de tre senaste månaderna.

 

 

Danmark

Köpenhamn; It's the end of paper tickets and licenses, for now it will be all electronic. Jes Øksnebjerg, Center for Parkering

I framtiden blir det lättare att betala för parkering i Köpenhamn. Det blir slut på pappersbiljetter och licenser, för nu blir de elektroniska. För bilister blir det mycket

lättare och smidigare än idag att betala för parkering. Med din mobiltelefon, dator eller en ombyggd P-automat knappar du bara in fordonets registreringsnummer och köper önskad p-tid. Dessutom har Center för Parkering höga förväntningar på ökad användning av mobila appar som innehåller vägvisning, P-hänvisning och P-betalning

Under presentationen, kommer Jes Øksnebjerg att förklara hur den nya strukturen kommer att fungera samt vilka överväganden Center för Parkering har gjort i förhållande till kommunens politiska beslut, användare och andra intressenter.

 

Jes Øksnebjerg är direktör på Center for  parkering och är född 1971. Jes har genom större delen av sitt yrkesverksamma liv varit anställd inom räddningstjänsten och arbetade som operativ chef vid Frederiksberg Brandkår i Frederiksbergs kommun före tillträdet som direktör på Center för Parkering under våren 2014. Omedelbart efter utnämningen påbörjades ett arbete som kommer att reformera hela betalningsparkeringen i Köpenhamn.

 

Sverige

Stockholm; Ny infrastruktur med laddstolpar. Eva Sunnerstedt, Stockholms stad

Infrastruktur för laddning av elfordon i Stockholms stad 

Stockholms stad antog en elbilsstrategi år 2010. Den fokuserar på både fordon och laddning. 2014 beslöt staden att aktivt medverka till 100 nya publika normalladdningsplatser och 10 nya publika snabbladdningsstationer i staden. Presentationen kommer att berätta om hur det 110 nya laddmöjligheterna kom på plats, erfarenheter från arbetet och användningen av laddstoplar och snabbladdare så här långt. Planer för framtiden och rekommendationer kommer också att delges.

Eva Sunnerstedt, Stockholms stad, projektledare Miljöbilar i Stockholm. Eva har stor kunskap inom miljöbilsområdet och är för närvarande ansvarig för bland annat Stockholms stads elbilsstrategi och implementeringen av publika laddmöjligheter. Eva har varit engagerad i många offentliga upphandlingar av miljöfordon och drivmedel och ansvarar för den svenska nationella elbilsupphandlingen som nyligen avslutats.

 

Slitstyrka på parkeringsdäck – Ny provningsmetodik

Ylva Edwards, CBI

Syftet med det aktuella projektet som presenteras är att ta fram underlag för hur ett parkeringsdäck bör utformas (med avseende på beläggning och katodiskt skydd), skyddas och underhållas. Det finns idag inga klara riktlinjer för val av beläggningssystem eller katodiskt skydd i parkeringsgarage. Provläggning med totalt 15 olika typer av beläggningssystem har genomförts. Provytorna kommer att följas upp, främst med avseende på slitage. Provplattor har applicerats för slitageprovning i laboratoriet. Resultaten presenteras. En kravspecifikation kommer att tas fram.

Ylva Edwards är teknisk doktor i väg- och banteknik samt docent i brobyggnad. Seniorforskare vid CBI betonginstitutet. Projektledare för SBUF-projekt ”optimalt skydd av parkeringsdäck vid nybyggnad och renovering”.EPA
European Parking Association

Nick Lester, President i EPA sedan 2009 och styrelsemedlem i BPA, British Parking Association i 20 år.

Vice Chair

ERTRAC - European Road Transport Research Advisory Council

Sedan oktober 2014

Corporate Director of Services

London Councils sedan 2008

Responsible for Londonwide service delivery in the fieds of traffic and transport, grant to voluntary organisations, databases in adult and childrens services, improvement of local services

 

 

  

Anmäler du dig och betalar senast 2015-01-09 får du ett lägre pris och garanti på hotellrum!

Vill du anmäla dig går du in under Anmälan parkeringskonferensen långt upp till vänster!

 

Sedan starten 1999, har Norge (Lillehammer), Island (Reykjavik), Finland (Helsingfors) och Danmark (Köpenhamn) arrangerat en Nordisk Parkeringskonferens.

När det nu är Sveparks tur att vara värd för den 5:e Nordiska Parkeringskonferensen blir det i Stockholm våren 2015. Temat är Parking Innovations och vi kommer att redovisa goda exempel från “hela världen”. Konferensen kommer att hållas på svenska och engelska med simultantolkning så att programmet blir tillgängligt för alla.

Som värd för den 5:e Nordiska Parkeringskonferensen, inbjuder Svepark nu städer, parkeringsbolag och leverantörer att presentera Parking Innovations på konferensen.

Har ni under 2013 – 2014 driftsatt nya smarta lösningar som fallit väl ut? Eller något nytt för 2015? Välkomna till Stockholm och presentera dessa för “hela parkeringsvärlden”!

Leverantörer som introducerat nya produkter eller tjänster är också välkomna att visa dessa på the 5th Nordic Parking Exhibition för ”the whole Parking World”!

Vi förväntar oss 500 – 600 deltagare, huvudsakligen från Sverige och de andra nordiska länderna men även internationellt har det redan visats stort intresse för konferensen och utställningen. Utställningsytorna rymmer 44 utställningsplatser där de senaste parkeringsnyheterna kommer att demonstreras.  

 

Konferensen arrangeras på Stockholm Waterfront Congress Centre, som ligger mitt i hjärtat av centrala Stockholm med gångavstånd till all kommunikation och sevärdheter vår huvudstad kan erbjuda.

 

Kontakta Svepark via e-post: kansli@svepark.se eller ring Sten Åke Håkansson på 040 605 69 10 för ytterligare information. Det gäller även om ni vill presentera en nyhet eller vara utställare.

 

  

VÄLKOMNA TILL DEN FEMTE NORDISKA PARKERINGSKONFERENSEN:

“PARKING INNOVATIONS”

PÅ STOCKHOLM WATERFRONT CONGRESS CENTRE, 21 – 24 APRIL 2015